سیم برق ساختمان، تقریباً برای استفاده از هر پروژه برق درون خانه استفاده میشود و یکی از وسایل ضروری در صنعت برق محسوب میشود. سیم، یکی از وسایل مورد نیاز در برق کشی ساختمانها است؛ به هر مواد رسانا که بتواند جریان برق را از خودش عبور دهد، هادی گفته میشود.
همچنین موادی که جریان برق را از خودشان عبور نمیدهند و عایق هستند، نظیر چوب، شیشه و پلاستیک همگی عایق هستند. سیمها، به وسیلههایی که از یک هادی یا رسانا برای جریان برق و از یک عایق برای جلوگیری از نشت و اتصالی برق به سایر مکانها گفته میشود.
در واقع هادی، همان سیم مسی و عایق همان پلاستیک یا روکش دور سیم گفته میشود. سیم در صنعت برق بسیار کاربردی و ضروری است.
فروشگاه سیم و کابل نوید، ارائه دهنده انواع سیم و کابل با تنوع بالا و قیمتی مناسب در تهران.
بهترین سیم برای برق کشی ساختمان
معمولاً یک متخصص و برق کار باید از نوع سیم و شماره آن برای هر بخش از ساختمان مطلع باشد. معمولاً باید از مقررات ساختمانی و روشهای برقکاری استفاده نماید و برای روشنایی، لوسترها، هالوژنها و لامپها و … از سیم شماره ۱٫۵ استفاده نماید؛ همچنین رنگ سیمها برای ارتباط و برگشت باید با همدیگر متفاوت باشند و در زمان نصب کلیدها، سیمها را از همدیگر به آسانی تشخیص دهید. برای مثال سیمهای ارتباطی را قرمز و آبی و برگشتیها را قهوهای و آبی قرار دهید.
معمولاً برای پریزهای برق در اتاقخوابها، حال پذیرایی و آشپزخانهها از سیم شماره ۲٫۵ استفاده میشود؛ صاحبخانه بعداً ممکن است برای سیم تلفن استفاده کند که از سیم چهار رشته یا همان دو زوج استفاده میشود. ممکن است صاحبخانه بعداً بخواهد برای منزلش دو خط تلفن داشته باشد.
سیم تلفن از نوع فویلدار انتخاب میگردد و قابلیت نویز گرفتن آن را کمتر خواهد کرد. همچنین در سیم آیفون از سیم ۸ رشته (۴ زوج) شماره ۰٫۶ استفاده میشود و سیم آنتن نیز باید با کابل کواسیال ۷۵ اهم باشد؛ همچنین در کابل اصلی برق که از کنتور به جعبه فیوز برده میشود، باید از کابل سه رشته شماره ۶ استفاده نمود.
برای کابلهای اعلان حریق در تمامی بخشها، سیم شماره ۱٫۵ استفاده نمایید. برای کولرهای آبی نیز باید از نوع کابل چهار رشته مفتولی استفاده شود. اگر ساختمان شما دارای چاه ارت است، باید از کابل پنج رشته مفتولی استفاده نمایید، زیرا یک رشته سیم اضافی برای ارت نیازمند است تا به بدنه کولی آبی متصل شود؛ همچنین برای کولرگازی نیز از سیم شماره ۴ استفاده میشود.
چون کولرهای گازی جریان زیادی میکشد، اصلاً نباید سیم برقی که برای کولرگازی استفاده میکنید چسب خورده و تکه تکه باشد؛ زیرا محل چسب خوردگی سیم برق ممکن است دچار گرما شوند و باعث ایجاد خطرات زیادی میگردد.
استفاده از سیم و کابل مفتولی برای برق کشی
سیم کشی یا برقکاری ساختمان بر خلاف چیزی که تصویر میکنید، کاملاً تخصصی است. اگر سیم کشی ساختمانها به اشتباه انجام بگیرد، واقعاً عوارض جبران ناپذیری را در پی دارد و در تمام طول عمر استفاده از ساختمان، ممکن است صاحبان آنجا را به دردسرهای زیادی بیندازد.
استفاده از سیم و کابلها نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده و معمولاً سیم و کابل مفتولی یا سیم نصب ثابت که در بازار به سیم خشک معروف هستند، در این زمینه بسیار مناسب است، همچنین رسانای سیمهای تک رشته که از جنس فلز مس است و عایقی که در آنها بکار رفته نیز از پی وی سی و پلیمر است.
معمولاً از سیم مفتولی در سیم کشیهای داخلی تابلوها و بخشهای توزیع برق ساختمان استفاده میشود و از سیم غیرقابل انعطاف یا سیم نصب ثابت در لولهها و زیر گچکاریها نیز بهره میبرند. ولتاژ سیمهای مفتولی ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت و مقاطع آن نیز ۰٫۵ و .۷۵ و ۱ میلیمترمربع است.
رنگهای سیم برق ساختمان
معمولاً برای شناسایی سیم فاز در سیستمهای برق آنها را با رنگهایی مشخص مینمایند، با این روش به راحتی میتوانید سیمها را از هم تشخیص دهید؛ بهعنوان مثال اگر در زمان تقسیم بار بین فازها، رنگ فازها از همدیگر متمایز و جدا نباشد، شناسایی فازها را برای تقسیم بار دشوار میکند. بر طبق استاندارد آی ای سی، رنگ بندی سیم و کابل در برق ساختمان بهصورت زیر است:
» رنگهای روکش کابلها
» سیمهای داخلی کابلهای چند سیمه
» شینههای مسی یا bus bars
» در عایقبندیها و سایر وسیلههای الکتریکی
از رنگهایی نظیر آبی، بنفش، خاکستری، صورتی، سفید، مشکی، قهوهای، قرمز، نارنجی، زرد، سبز، فیروزهای استفاده میشود ولی رنگهای سبز و زرد نباید در هیچ کدام از ترکیبات استفاده بشوند مگر در زمینه سیستمهای حفاظتی باشند.
سایز سیم برق ساختمان
سایز سیمهای ساختمانی یک بخش مهم و تخصصی برای افزایش طول عمر سیم کشی ساختمان و امنیت ساکنین است. معمولاً سایز سیم ساختمانی ۱٫۵ و ۲٫۵ است و برای سیمهای ساختمانی روشنایی سطح مقطع ۱٫۵ میلیمتر، سایز سیم پریز ساختمانی با ۲٫۵ میلیمتر، سیمهای برق اصلی با ۴ میلیمتر، برای کولر آبی نیز با ۲٫۵ میلیمتر و همچنین کولرگازی با سطح مقطع ۴ میلیمتر در نظر گرفته میشود.
بهروز رسانی در تاریخ ۲ شهریور ۱۴۰۰