
اگر به ساختمانهای جدید سر بزنید میبینید که سیم کشی ساختمان هم روز به روز در حال پیشرفت است. برای این که سیم کشی نتیجه مناسبی داشته باشد بایستی مراحل مختلف و استانداردی را پشت سر بگذارید. سیم کشیهایی که این روزها انجام میشود با توجه به نوع پروژه و یا کاربرد آن به دو صورت روکار و توکار انجام میشود. هر کدام از این سیم کشیها اصول خاص خود را دارند و برای انجام آنها باید تجربه و تخصص داشته باشید. زمانی که سیم کشی خانه انجام میشود بایستی باید و نبایدهای زیادی انجام شود که در آینده مشکلی ایجاد نشود. در واقع باید با نحوه لولهگذاری برق، ابزارهای مورد نیاز، نوع سیم کشی، محل قرار گیری پریزها و… کاملا آشنا باشید. البته ناگفته نماند که نوع سیم و کابل استفاده شده برای بخشهای مختلف ساختمان هم مهم است؛ پس باید سیمهای مخصوص سیم کشی را نیز بشناسید.
انواع سیم کشی ساختمان
روشهای سیم کشی که برای ساختمان انجام میشود به دو صورت است. سیم کشیهای توکار و روکار این دو روش هستند که هر کدام به نوبه خود برای اجراء به دوشهای مختلفی انجام میشوند. در ادامه این دو روش را مورد بررسی قرار میدهیم:
سیم کشی توکار
همان گونه که از نام این روش مشخص است سیم کشی ساختمان به صورت توکار انجام میشود یعنی از سیمهای مخصوصی استفاده میشود که به چند لایه عایقی مجهز هستند. این مدل سیمها را در زیر گچ استفاده میکنند به همین دلیل به آنها سیمهای زیر گچی هم میگویند. البته در بسیاری از موارد آنها را داخل لولههای پی وی سی یا خرطومی مخصوص استفاده میکنند. این سیمها را توسط فنر مخصوص سیم کشی را داخل لولهها قرار میدهند. زمانی که به دیوار نگاه کنید سیم یا لوله و یا داکتی روی دیوار مشاهده نمیشوند چرا که درون دیوار به کار رفتهاند.
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🔌 پرطرفدارترین مدل های سیم و کابل بازار 🔌
کابل مفتولی | کابل افشان | کابل فشار قوی
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
سیم کشی روکار
روش دیگر سیم کشی روکار است این مدل سیمها به صورت مستقیم از درون لولهها عبور داده میشوند. البته با استفاده از بستهای مخصوص میتوان آنها را مهار کرد که آسیب نبینند. گفتنی است که عمده مدارهای الکتریکی موجود در ساختمان از اتصال کلیدها، لامپها و پریزها به هم یا منابع تغذیه تشکیل میشوند. این مدل سیم کشی معمولا نیازی به کندن دیوار ندارد و با استفاده از داکتهایی که روی دیوار مشاهده میشوند، صورت میگیرند. توجه کنید که در صورت بروز هروگونه مشکلی به سرعت میتوان عیبیابی کرد و همه آنها را برطرف کرد.
انواع سیم در سیم کشی ساختمان
در سیم کشی ساختمان از سیمهای مختلفی استفاده میشود و معمولا هر کدام از آنها برای کاربرد خاصی استفاده میشوند. در ادامه این سیمها را مورد بررسی قرار میدهیم:
سیم مفتولی
سیم مفتولی یا سیم تکلا یک نوع سیم خشک است که در ساختار داخلی آن یک رشته هادی استفاده شده است. این یک لایه هادی باعث شده که سیم را بتوان به راحتی فرمدهی کرد و اغلب در تابلو برقها مورد استفاده قرار میگیرد. ولتاژ در نظر گرفته شده برای سیمهای مفتولی از ۴۵۰ الی ۷۵۰ ولت است و در عین حال دارای سطح مقطعی از ۱.۵ تا ۲۴۰ میلیمتر هستند. در این سیمها انعطافپذیری وجود ندارد به همین دلیل به سیمهای خشک معروف هستند و در مکانهای نصب ثابت از آن بهره میبرند.
سیم افشان
سیم افشان یکی دیگر از سیمهای پرکاربرد موجود در هر ساختمان است که در ساختار آن تعداد زیادی سیم مسی نازک به هم پیچیده شدهاند. ویژگی قابل ملموس این سیم، انعطافپذیری آن است به همن علت در سیم کشی خانه به وفور از آن استفاده میکنند. ولتاژ در نظر گرفته شده برای این سیم از ۳۰۰ الی ۵۰۰ ولت با سطح مقطعهای مختلف است. بنابراین در انتخاب آن دقت کنید که بهترین گزینه را برای کاربردهای مورد نیاز انتخاب کنید.
سیم نیمه افشان
سیم نیمه افشان ویژگیهایی ما بین سیم مفتولی و افشان دارد یعنی تعداد رشتههایی که در هادی آن استفاده شده کمتر از سیم افشان است و انعطافپذیری آن هم کمتر است. در واقع انعطاف این سیم از سیمهای مفتولی هم بیشتر است به همین دلیل به آن نیمه افشان میگویند. از نظر کارایی و عملکرد بسیار شبیه به سیم مفتولی است و ولتاژ در نظر گرفته شده برای آن ۴۲۰ تا ۷۵۰ ولت است.
سیم لاکی
این مدل سیم هم به صورت یک رشتهای است و با استفاده از عایقی نازک یک لایه روی آن کشیده شده است. عایق حجم کمی از سیم را در برگرفته است. این سیم به سیم ترانس معروف است و در ترانسفورماتور و سیم پیچیهای موتور هم استفاده میشود. ضخامت داخلی سیم لاکی از نیم تا شش میلیمتر است که بایستی با توجه به جریان عبوری یک مورد مناسب را انتخاب کنید.
سیم نایلون
برای سیم کشی ساختمان یا بسیاری از مراکز اداری از این سیم استفاده میشود. این سیم دو سیم نازک بههم چسبیده هستند که با توجه به عایق سفیدی که دارند، در هملکرد هم اختلالی ایجاد نمیکنند.
سیم ارت
و اما سیم ارت یک تجهیز محافظتی است یعنی از افراد و لوازم الکتریکی و الکترونیکی در برابر نشتی جریان محافظت میکند. بنابراین وجود این سیم در برق کشی هر ساختمانی لازم و ضروری است.
اصول سیم کشی ساختمان
سیم کشی خانه معمولا اصول و قواعد خاصی دارد که هر سیم کشی باید با آن آشنا باشد:
» قبل از انجام هر کاری لازم است که با نقشه سیم کشی خانه آشنایی داشته باشید. اساسا در این نقشهها ارتفاع کلیدها و پریزها از کف تعیین میشود؛ با توجه به برخی استانداردها این مقدار ممکن است تغییر کند.
» حال باید شیار زنی صورت بگیرد و از لولههای پی وی سی سالم یا خرطومی نسوز استفاده کنند.
» سعی کنید که از زیاده روی استفاده قوطیها جلوگیری کنید.
» در یک لوله سیم برق و تلفن را در کنار هم قرار ندهید، چرا باعث ایجاد اختلال میشود.
» با دقیت زیادی مقدار و اندازهها را مشخص کنید تا ظاهر نهایی کار کاملا زیبا و مرتب باشد.
» در مکانهایی که مرطوب هستند سعی کنید از تجهیزات ضد آبی استفاده کنید.
» بر حسب استانداردهای مختلف معمولا از سیم ارت در ساختمانهای جدید استفاده میکند. اما زمانی که این نتوان این قانون را اجراء کرد در حمام، آشپزخانه و دسشویی بایستی از سیم ارت استفاده کنند.
» برای این که در قیمت برق کشی ساختمان صرفه جویی کنید، نباید از سیمهای بیکیفیت و غیر استاندارد استفاده کنید.
» سیمهای مختلف را بشناسید؛ معمولا در سیم کشی بخشهای خانه از سیمهای مختلفی استفاده میکنند. بنابراین برای اطمینان بیشتر و ایجاد ایمنی بیشتر بایستی بدانید چه سیمی برای چه بخشی استفاده میشود.
» گفتنی است که برای فرآیند سیم کشی ساختمانها باید از کلید محافظ جان استفاده کنند.
سخن پایانی
سیم کشی ساختمان کاری پیچیده و سخت است اما برای یک فرد حرفهای پیچیده نخواهد بود. پس باید انجام این پروسه را به فردی متخصص و کاربلد بسپارید. اصولا کوچکترین اشتباهی که در یک سیم کشی انجام شود قطعا آخرین اشتباه یک فرد خواهد بود؛ در واقع نمیتوان با جان افراد بازی کرد. سیم و کابل های مختلف را بشناسید و هر کدام از آنها را با توجه به ویژگی که دارند در مکانهای خاص خود استفاده کنید. سیم و کابل نوید ارائه دهنده انواع سیم و کابلهای مختلف است. تمام محصولات موجود در این فروشگاه از کیفیت فوق العادهای برخوردار هستند و در عین حال از قیمت مناسبی و رقابتی هم برخوردار هستند. از آن جایی که از کیفیت محصولات خود مطمئن است برای آنها ضمانت نامه در نظر گرفته است.
تاریخ انتشار ۱۴۰۱/۰۵/۲۳