پرفروش ترین سیم و کابل بازار :  سیم افشان | کابل فشار ضعیف  | کابل فشار قوی

کابل خودنگهدار

کابل خودنگهدار

تاریخچه استفاده از کابل‌ خودنگه‌دار برای اولین‌بار به اواسط قرن بیستم میلادی و به کشور فرانسه مرتبط می‌گردد. با این حال سابقه به‌کارگیری کابل‌های خودنگه‌دار در شبکه‌های توزیع و انتقال برق ایران طولانی نیست؛ اما با توجه به مزایای بسیار این کابل‌ها، مورد استقبال قرار گرفت و جایگاه کاربری خوبی در کشور ما یافته است. کابل خودنگه‌دار از انواع سیم‌ و کابل‌ است که هادی آن‌ها از جنس آلومینیوم بوده و در حال حاضر کابل‌های آلومینیومی جایگزین خوبی برای سیم‌ها و کابل‌های مسی شده‌اند. کابل خودنگه‌دار برای انتقال و توزیع نیروی برق در خطوط هوایی مورد مصرف قرار می‌گیرد. کابل آلومینیومی خودنگهدار مزایای بسیار فراوانی دارد که استفاده از آن‌ها در صنایع مختلف رواج یافته است.

کاربرد کابل خودنگهدار

کابل خودنگهدار در قسمت‌های کم عرض زیادتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. این کابل از تجهیزات همچون سایر انواع کابل برق از سه بخش اصلی هادی، عایق و روکش از جنس پلی‌اتیلن یا کراس به دلیل چگالی بالای این موارد تشکیل شده است. ساختار کابل خودنگهدار از عایق پلی‌اتیلن کراس لینک استفاده شده و روکش پی وی سی مزایای خوبی برای این نوع کابل به وجود آورده است. همچنین ساختار این کابل‌ها از سیم‌های نگهدارنده که اصطلاحاً آن‌ها را مسنجر می‌نامند استفاده شده است. کابل‌های آلومینیومی خودنگهدار صرفاً دارای روکشی به رنگ‌های مشکی و خاکستری است.


🔌 پرطرفدارترین مدل های سیم و کابل بازار 🔌

سیم ارت | کابل افشان | سیم افشان


کاربرد کابل خودنگهدار

کابل‌های خودنگهدار از انواع کابل‌های هوایی هستند و در نتیجه به‌صورت زمینی کاربرد چندانی ندارند. بیشترین کاربرد کابل‌های خودنگهدار در شبکه‌های توزیع و انتقال انرژی است. این کابل‌ها قدرت و دوام بالایی برخوردارند و به‌سهولت روی دکل‌های و پایه‌های توزیع و انتقال برق با کمک کلمپ، نگهدارنده و پایه نصب می‌گردند. این تجهیزات موجود در سیستم‌های برق‌کشی و کابل‌کشی، برای روشنایی منازل و مکان‌های عمومی و سایر مکان‌ها نیز کاربرد فراوانی دارند، چرا که هم به زیباسازی شهر کمک می‌کند و نیز سبب کاهش حوادثی همچون آتش‌سوزی می‌گردد. از کاربردهای دیگر این کابل‌ها برای خطوط سیستم مخابراتی است. کابل‌های خودنگهدار بیشتر مورد استفاده برای سیستم‌های فشارقوی و ضعیف هستند. ایمن ساختن خطوط انتقال جریان و انتقال دیتا در ارتفاعات و تخلیه جزئی هم از مواردی است که می‌توان از این کابل‌ها استفاده نمود.

کابل خودنگهدار ۴ رشته‌ای

انواع کابل خودنگهدار

کابل‌های خودنگهدار در نوع فشار ضعیف و فشارقوی و در دو مدل تک‌فاز و سه‌فاز به بازار فروش عرضه می‌شوند. کابل‌های خودنگهدار در سطح مقطع و تعداد رشته‌ها متفاوت از هم ساخته می‌شوند. برای کابل‌کشی، در ابتدا باید تیرک‌های سیمانی نصب شوند. بعد از نصب تیرک‌ها، طول مسیری که نیازمند به کابل‌کشی است و تعداد تیرک‌های سر راه اندازه‌گیری خواهند شد. با این کار متراژ کابل خودنگهدار مورد نظر به دست می‌آید. باید توجه داشت که متراژ سیم بر حسب مصرف‌کننده و نیاز منطقه و نوع کابل‌ها نیز تعیین می‌شوند.

برای تشخیص کابل خودنگهدار تک‌فاز و یا سه‌فاز بودن کابل باید از نظر متخصصان استفاده شود، زیرا فقط متخصصین برق قادر به تشخیص آن هستند. جهت کابل‌کشی کابل خودنگهدار به کلمپ برق نیاز خواهیم داشت. کلمپ انشعاب برق را از سر تیرک‌های برق به سایر کابل‌ها متصل می‌کند. سپس کلمپ انتهایی نیز در آخر کار هر خط بسته می‌شود. همه انواع کابل‌های خودنگهدار برطبق استانداردهای موجود به هم تابیده و فشرده شده‌اند. انواع کابل خودنگهدار در زیر بیان شده است:

کابل خودنگهدار ۴ رشته‌ای: این نوع کابل‌ها سه رشته فاز و یک رشته نول برای روشنایی به کار رفته است.
کابل خودنگهدار ۵ رشته‌ای: این کابل‌های ۵ رشته از سه رشته فاز، یک رشته نول جهت روشنایی و یک رشته مسنجر نول تشکیل شده‌اند. این رشته‌ها از آلومینیوم و آلیاژ منیزیم و سیلیسیوم با خلوص ۹۹/۵ درصد برای روشنایی استفاده می‌شود.
کابل خودنگهدار ۶ رشته‌ای: این کابل‌ها از سه رشته فاز، یک رشته روشنایی، یک رشته نول و یک رشته مسنجر تشکیل می‌گردند. در محاسبه کابل‌های شش رشته، عدد اول تعداد فازهای کابل، عدد دوم سطح مقطع فازها، عدد سوم روشنایی، عدد چهارم نول و عدد پنجم به کار رفته مسنجر خواهد بود. این کابل‌ها دارای سطح مقطع یکسانی هستند.

مزایای کابل خودنگهدار

انواع کابل خودنگهدار وجود دارد که هر یک از آن‌ها بسته به ویژگی‌های خود دارای مزایایی هستند. این کابل‌ها سبب کاهش اتلاف انرژی برق شده و در هزینه‌ها بسیار مقرون‌به‌صرفه‌تر از کابل‌ها با سیم‌های مسی هستند. به همین علت خطر به سرقت رفتن این کابل‌ها هم نیز کاهش پیدا خواهد کرد.  کابل‌های برق آلومینیومی خودنگهدار از وزن کمتری به نسبت کابل‌های مسی با همان متراژ برخوردار هستند، این ویژگی مهم سبب سهولت در نصب این کابل‌ها شده است. کابل خودنگهدار در مقابل پارگی و خوردگی بسیار مقاوم است و از سطح ایمنی مطلوبی برخوردار است، به همین خاطر می‌توان در شبکه‌های انتقال و توزیع برق از این نوع کابل‌ها استفاده نمود.

این نکته را باید در نظر داشت که هزینه‌های مربوط به نگهداری، نصب و تعویض این نوع کابل‌ها بسیار کمتر از کابل مسی است. کابل‌های خودنگهدار توانایی این را دارند که در مقابل حوادثی مانند اتصال کوتاه از خود مقاومت نشان دهند و با استفاده از این نوع کابل‌ها هزینه‌های برآمده از شاخه‌زنی درختان کمتر می‌شود. مزیت دیگری که می‌توان درمورد کابل خودنگهدار بیان کرد این است که این کابل‌ها امکان نصب فیبر نوری و خطوط تلفن بر روی یک پایه مشترک، امکان نصب کابل‌های خودنگه‌دار فشار ضعیف بر روی تیرهای خطوط انتقال ۲۰ کیلوولت، امکان نصب بر روی خطوط جدید بر روی تیرک‌های برق جهت افزایش ظرفیت را فراهم می‌نماید.

معایب استفاده از کابل خودنگهدار نامناسب

معایب استفاده از کابل خودنگهدار نامناسب

در کنار مزایایی که کابل‌های خودنگهدار دارند، معایبی نیز دیده می‌شود. از مهم‌ترین معایب و مشکلات استفاده از کابل خودنگهدار نامناسب، می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

در صورت استفاده از یک کابل خودنگهدار نامرغوب، امکان افزایش تلفات و هدر شدن انرژی برق افزایش می‌یابد.
در صورت استفاده طولانی‌مدت از کابل خودنگهدار نامناسب، امکان ترک خوردن کابل به دور از فکر است. بالا بودن میزان خوردگی در نوع نامطلوب این کابل موجب قطعی پی‌درپی برق می‌گردد.

سخن نهایی

کابل‌های خودنگهدار کاربردها و ویژگی‌های فراوانی دارند. این کابل‌ها در خطوط هوایی و مهم‌ترین کاربرد آن استفاده از آن در انتقال و توزیع برق در تمام نقاط خصوصاً نقاط تنگ و دور از دسترس است و نیز در شهرهایی با بافت فرسوده یا در خیابان و کوچه‌های با عرض کم و غیراستاندارد مورد استفاده قرار می‌گیرد. کابل‌های خودنگهدار دارای هادی از جنس آلومینیوم هستند که نسبت به سیم و کابل‌های مسی سبک‌تر و ارزان‌تر بوده و نصب آن‌ها نیز راحت‌تر است.سیم و کابل نوید ارائه دهنده انواع سیم و کابل‌های مختلف است. تمام محصولات موجود در این فروشگاه از کیفیت فوق العاده‌ای برخوردار هستند و در عین حال از قیمت مناسبی و رقابتی هم برخوردار هستند.

تاریخ انتشار ۱۴۰۱/۰۷/۰۷

0
دیدگاه‌های نوشته

*
*