کابل آلومینیوم یکی از پرمصرفترین و کاربردیترین لوازم فنی در جهت انتقال جریان الکتریکی برق محسوب میشود. این نوع کابل که رسانای آن از جنس آلومینیوم تشکیل شده است، در مکانهایی از جمله ساختمانسازی، کابلکشی، کارخانهها و صنایع بیشترین استفاده را دارد. کابلهای آلومینیومی به نسبت کابلهایی که هادی آنها از جنس مس است، مزایایی دارند. قیمت پایین این نوع کابلها باعث شده تا بیشتر مورد توجه مشتریان قرار بگیرد. در این مقاله قصد داریم تا به کابلهای آلومینیومی و مشخصات این نوع کابل بپردازیم.
کابلهای آلومینیومی از هادی با جنس آلومینیوم تشکیل شدهاند. در حقیقت این آلومینیوم تعبیه شده درون کابل است که سبب انتقال جریان برق میشود. ساختار کابلهای آلومینیومی به این شکل است که چندین سیم به شکلهای مختلف، درون عایقی پلاستیکی از جنس پی وی سی تعبیه شده است. این عایق سبب میشود تا سیم در برابر عوامل محیطی حفاظت شده و از سوی دیگر خود آلومینیوم خطری را برای محیط اطراف ایجاد ننماید.
مهمترین استفاده از سیمهای آلومینیومی در خطوط انتقال و تأسیسات برقی است. امروزه از سیمهای آلومینیومی به جهت قیمت مناسب خود و مزایای بهتر نسبت به کابلهای مسی بیشتر استفاده میشود. علاوه بر قیمت پایین کابلهای آلومینیومی، کاربرد آسان به هنگام نصب و همچنین وزن سبک آنها، از دیگر مزایای این نوع کابل است. البته نکتهای که درمورد کابل آلومینیومی وجود دارد، رسانایی کمتر آنها نسبت به کابل مسی است؛ اما در صورت رعایت استانداردها و استفاده از سیمهای آلومینیومی با قطر مناسب میتوان از عملکرد بهتر آنها برخوردار شد.
قیمت کابل آلومینیوم
کابلهای آلومینیومی از قیمتهای متفاوتی برخوردار هستند. در واقع چندین فاکتور مهم وجود داشته که سبب میشود تا کابلهای آلومینیومی با یکدیگر و حتی با کابلهای مسی قیمت متفاوتی داشته باشند از جمله این فاکتورها در زیر بیان شده است.
سایز کابلهای آلومینیومی: به جهت اینکه اندازه و سایز کابلها با توجه با موارد استفاده از آن متفاوت خواهد بود، در سایزها مختلف تولید میشوند که قیمت آنها متفاوت است.
برند تولیدکننده کابل: معمولاً برخی برندهای خارجی و همچنین برندهای داخلی با سابقه بیشتر قیمت بالاتری دارند.
زرهدار بودن یا بدون زره بودن کابل: زرهدار بودن کابل یکی از مهمترین ویژگیهای کابلهای آلومینیومی است که میتواند بر قیمت آن تأثیر بگذارد، زیرا این قابلیت بهشدت در طول عمر کابل و سلامت آن مؤثر است.
نوع روکش: نوع و جنس روکش به کار برده شده در کابل نیز میتواند در قیمت کابل مؤثر باشد. در واقع هر چه عایق کابل مرغوبتر باشد طول عمر کابل و مقاومت آن در برابر عوامل خطرزا افزایش مییابد.
از دیگر مواردی که میتواند در قیمت کابل آلومینیوم تأثیرگذار باشد میتوان به تعداد رشته و سطح مقطع کابل اشاره نمود. پس به طور کلی با در نظر گرفتن هر یک از این فاکتورها ما با قیمتی متفاوت از سیم و کابل آلومینیومی مواجه خواهیم بود به همین جهت نمیتوان قیمت دقیق و مشخصی را برای آن بیان کرد.
انواع کابل آلومینیوم
مانند بسیاری از کابلهای دیگر، کابلهای آلومینیوم نیز بر حسب نوع استفاده و کاربرد از انواع مختلفی برخوردار هستند. افرادی که قصد خرید کابلهای آلومینیومی را دارند، لازم است تا درمورد آن اطلاعات داشته و کابل مناسب را خریداری نمایند. در زیر ما به بررسی چند نوع از کابلهای آلومینیومی پرداختهایم.
کابل آلومینیوم زمینی
کابلهای آلومینیوم زمینی یکی از پرکاربردترین و پراستفادهترین کابلهای آلومینیومی محسوب میشوند. این نوع کابل که هادی تعبیه شده در آن از جنس آلومینیوم است میتواند بر اساس نوع استفاده به شکل دو رشته، سه رشته و چهار رشته تولید شود. در واقع کابل آلومینیوم زمینی تنها به این سه شکل مورد استفاده واقع میشود البته باید گفت که کابلهای آلومینیوم چهار رشته خود در دو نوع مختلف تولید میشوند.
در نوع اول ۳ تا از رشتههای تعبیه شده در کابل سطح مقطع مساوی دارند اما رشته چهارم سطح مقطع کمتری را نسبت به ۳ رشته دیگر دارد و بهنوعی نول است. در کابل چهار رشته از نوع دوم هر ۴ رشته به کار برده شده درون کابل با یکدیگر سطح برابری دارند. ولتاژ نامی کابلهای زمینی حدوداً تا ۱ کیلوولت است. بیشترین نوع استفاده از کابل آلومینیوم زمینی در کابلکشی، خطوط انتقال نیرو و توزیع برق البته با ولتاژ پایین است.
کابل آلومینیومی خود نگهدار
کابلهای ABC و یا خودنگهدار بیشترین استفاده را در سیستم برقرسانی صنعتی، تولیدی و خانگی دارند. در حقیقت عموماً از این نوع کابل برای مصارف مشخصی استفاده میشود. کابلهای آلومینیومی خودنگهدار از کیفیت و مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند چرا که تمامی رشته سیمهای هادی و آلومینیومی این نوع کابل توسط عایق پلیاتیلن پوشانده شده است و این به آن معنی است که کابل در برابر عوامل محیطی و حرارتهای ایجاد شده درون خود سیم از استحکام بالایی برخوردار است همچنین تمامی رشته سیمهای کابل خود نگهدار بهوسیله فشار بخار آب کراسلینک میشوند که همین امر مقاومت این نوع کابل را دو چندان میکند.
کابل آلومینیومی زرهدار
شاید بتوان گفت که کابلهای زرهدار مقاومترین نوع کابل و سیم به حساب میآیند در حقیقت این نوع کابل در برابر اشعه، حرارت، آتش مواد شیمیایی و سایر خطرات از مقاومت فوقالعادهای برخوردار است. علت این مقاومت استفاده از XLPE در کابلهای زرهدار است. در واقع بهجای پی وی سی از این نوع عایق استفاده میشود که سبب مقاومت بالای کابل میشود. کابلهای زرهدار نیز موارد استفاده مختلفی دارند؛ اما بیشتر به نوع دفنی زیر زمین و یا خارج از زمین در تأسیسات از آنها استفاده میشود.
ویژگی کابل آلومینیوم
تمامی کابلهای آلومینیومی دارای چند بخش اصلی هستند. بخش اول که همان هادی و یا رشته سیمهای آلومینیومی است، وظیفه انتقال جریان الکتریکی را بر عهده دارد. در حقیقت فلز آلومینیوم تا حدود ۶۰ درصد میتواند رسانای برق و جریان الکتریکی باشد. بخش دوم این کابل عایق است. عایقها از جنسهای مختلفی تهیه شده و میتوانند به شکل زرهدار یا غیر زره باشند. هر چقدر عایق از کیفیت و مرغوبیت بیشتری برخوردار باشد طول عمر کابل نیز افزایش مییابد. یکی از بهترین ویژگیهای کابلهای آلومینیومی، میزان چگالی آلومینیوم است که چون پایین است به طور مستقیم بر روی وزن کابل و سیم تأثیر گذاشته و حمل و نقل آن را تسهیل میبخشد. از دیگر ویژگیهای کابلهای آلومینیومی آن است که از آن فقط به شکل کابلهای قدرت، کابل زمینی و هوایی استفاده میشود. به بیانی دیگر نوع استفاده از کابلهای آلومینیومی محدود به این موارد است.
در خصوص کابلهای سیم افشان به هیچ عنوان نمیتوان از کابل آلومینیومی بهره گرفت چرا که کابلهای آلومینیومی بسیار شکننده هستند و مناسب کابل افشان نیستند. البته میتوان از آلومینیوم به شکل کابل مفتول استفاده کرد. از دیگر ویژگیهای کابل آلومینیومی آن است که این نوع کابل به جهت ایمن بودن خود، قابلیت استفاده در معابر کم عرض را دارا هستند همچنین میتوان از آنها در جهت روشنایی تیرهای برق خیابان و کوچه استفاده نمود.
سایزبندی کابل آلومینیوم
کابلهای آلومینیومی دارای سایزبندیهای متفاوتی هستند. در واقع از آنجایی که در موارد مختلف فنی، صنعتی، ساختمانسازی و موارد دیگر، از کابلهای آلومینیومی استفاده میشود، این نوع کابل با توجه به محل مورد استفاده از اندازه و سایز متفاوتی برخوردار است. به طور کلی کابل آلومینیومی دارای سایز ۱، سایز ۲، سایز ۳ و سایز ۴ است. از جمله پر استفادهترین و کاربردیترین سایزهای سیم و کابل آلومینیومی میتوان به سایزهای زیر اشاره کرد:
۱ در ۵۰
۱ در ۷۰
۱ در ۹۵
۲ در ۱۰
۲ در ۱۶
۲ در ۲۵
مزایای کابل آلومینیومی
کابلهای آلومینیومی از مزایای زیادی برخوردار است از جمله بارزترین مزایای این قسم از سیم و کابل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
احتمال سرقت و دزدیده شدن در کابل آلومینیوم پایین است؛ در توضیح این عنوان باید گفت قیمت مناسب و به نسبت ارزان کابل آلومینیوم سبب میشود تا سارقان و دزدان قصد دزدیدن این نوع کابل و سیم را نداشته باشند. به بیانی دیگر حاصل فروش کابلهای آلومینیومی بر خلاف کابلهای مسی آنقدر زیاد نیست که افراد سارق بخواهند به دزدیدن این نوع کابل رو آورند.
کابلهای آلومینیومی بهراحتی قابل نصب هستند؛ یکی از مزایای مهم کابلهای آلومینیومی قابلیت نصب سریع و آسان آنها است در حقیقت اگر کمی با موارد فنی آشنا باشید خود میتوانید این نوع کابل و سیم را بهراحتی در محل مورد نظر خود به کار ببرید.
کابلهای آلومینیومی از وزن سبک و مناسبی برخوردار هستند؛ باید گفت که کابلهای آلومینیومی نسبت به سایر کابلها از جمله کابلهای مسی از وزن بسیار مناسبی برخوردار بوده که همین امر حمل و نقل این نوع کابل را آسان میکند البته باید گفت که کابل آلومینیوم با سایر کابلها در حجم و اشغال فضا یکسان است و تفاوت آنها صرفاً در وزن است.
کابلهای آلومینیوم از قابلیت بازیافت برخوردار هستند؛ یک نکته در خور توجه در خصوص کابلهای آلومینیوم آن است که این نوع کابل را میتوان مورد بازیافت قرار داد و پس از پایان چرخه بازیافت بار دیگر از آن استفاده نمود.
کابلهای آلومینیومی از قیمت مناسبی برخوردار هستند؛ بر خلاف کابلهای مسی که دارای قیمت بسیار بالایی بوده و همواره امکان سرقت آنها وجود دارد کابلهای آلومینیومی دارای قیمت بسیار مناسبی هستند از این جهت استفاده از این نوع کابل در پروژههای عظیم و گسترده میتواند بسیار مفید و مقرونبهصرفه باشد.
معایب کابل آلومینیوم
در کنار همه مزایایی که کابلهای آلومینیومی دارند، معایبی نیز دیده میشود که از جمله معایبی که میتوان در خصوص کابل آلومینیوم بیان نمود شامل موارد زیر است.
کابلهای آلومینیومی از قابلیت انعطافپذیری کمتری نسبت به سایر کابلها برخوردار هستند؛ در واقع آلومینیوم در مقایسه با کابلهای مسی، انعطاف کمتری دارند و همین باعث میشود تا از آنها در برخی مکانها نتوان استفاده کرد.
کابلهای آلومینیومی از مقاومت الکتریکی بالایی برخوردار هستند؛ در حقیقت مقاومت بالای این نوع کابل نسبت به کابلهای مسی میتواند سبب ایجاد حرارت و دما و به دنبال آن آتشسوزی سیم و کابل شود که از این جهت بسیار خطرناک است به همین جهت برای پیشگیری از این خطر بهتر است از کابلهای آلومینیوم زرهدار استفاده کرد. البته استفاده از کابل زرهدار میتواند هزینههای تهیه کابل را افزایش دهد.
کابلهای آلومینیومی نیاز به استفاده در قطر بیشتری دارند؛ به بیانی دیگر مقاومت الکتریکی بالای کابلهای آلومینیوم سبب میشود که برای استفاده به کابلهای با قطر بیشتری نیاز باشد.
کابلهای آلومینیومی واکنشپذیری بسیار بالایی نسبت به عوامل محیطی دارند؛ این نوع کابل میتواند در برابر هوا دچار اکسید شده و مقاومت خود را از دست بدهد. همچنین کابل آلومینیوم اگر زرهدار نباشد میتواند در برابر اشعه و نور خورشید دچار پوسیدگی شده و طول عمر آن بهشدت کاهش پیدا کند.
سخن پایانی
ما در این مقاله ” کابل آلومینیوم ” سعی نمودیم تا به سیم و کابل آلومینیومی و بارزترین ویژگیهای آن بپردازیم. این نوع سیم و کابل حسب نوع استفاده از موارد متنوعی برخوردار است. انتخاب بهترین سیم و کابل آلومینیوم بستگی به فاکتورها و توقعات مدنظر شما از یک سیم و کابل دارد. در این بین کابلهای آلومینیومی که علیرغم کیفیت و رسانایی رو به بالا از قیمت معقولی برخوردار هستند میتوانند بهعنوان یک گزینه مفید برای شما محسوب شوند.فروشگاه سیم و کابل نوید آماده شنیدن سوالات و نظرات شما عزیزان میباشد.
تاریخ انتشار ۱۴۰۱/۰۶/۲۷